Frontpers

De frontblaadjes bieden ons een unieke inzage in het leven van de soldaten tijdens WO I. In de meeste gevallen werd een frontblad gesticht door één enkel persoon, gewoonlijk een aalmoezenier. Het viel ook wel voor dat een beslissing werd genomen op een bijeenkomst van streekgenoten, vaak personen die een bepaalde plaats in de maatschappij bekleedden, zoals studenten, seminaristen, … De meeste frontbladen werden dus op geografische basis georganiseerd en ontstonden uit de nood aan nieuws van het thuisfront. Ze braken algemeen door in 1916 en boden een alternatief voor de officiële propaganda waar de soldaten op dat ogenblik reeds lang doorheen zagen. 

Bron: HUN BLOED OP HET ALTAAR VAN HET VADERLAND Onderzoek naar de offerbereidheid van de Belgische soldaten aan de hand van de West-Vlaamse en Luikse frontpers 1914- 1918 (Joachim Spyns, UGent)

Begin 1917 ontstond er onder impuls van onderwijzer Gustaaf (Staf) De Clerck ook een frontblaadje voor de Pajotten, in de eerste plaats gericht op de soldaten uit het zuidelijk deel van Pajottenland.

De Payot der Taalgrens nr. 10

Van De Payot der Taalgrens verschenen 13 nummers,  gedateerd tussen 01/01/1917 en 01/10/1918. Je kan ze alle lezen via

Nieuws van de Groote Oorlog (hetarchief.be)

Voor de naam van het blad wordt in het nummer van 01/03/1918 verwezen naar het weekblad Payottenland, gedrukt in Gooik door Theofiel O (voormalig leergast van drukkerij Dieudonné in Lennik). De laatste editie van deze regiokrant (niet van het frontblaadje uiteraard) werd in december 2017 gedrukt.